Poolratasklošši lõike õpetus!

Ma kunagi ammu lubasin siia sellise postituse teha juba.. Aga no parem nüüd kui mitte kunagi.
Mis on poolratasklošši lõige? See on lõige, mida saab kasutada seeliku või kleidi allosas.
See on minu lemmik! Jääb alati armsalt lendlev ja naiselik. Samuti jääb see puhtam, kui teha krookeid. Kui tahate veel rohkem lendlevust siis selleks on ratasklošš lõige.
Usun, et kõigil kellel väike õmblemiskogemus olemas, saavad ka selle lihtsa ja ilusa seelikulõikega hakkama. Ma ise enam lõikeid ei tee, vaid joonistan kriidiga kanga peale ja lõikan otse välja, kuid alguses soovitan kindlasti lõike teha. Ma proovin seda ka väga lihtsalt seletada, kõik küsimused ja kommentaarid on oodatud. :)
Millest alustada?
Mõõda ära oma vööümbermõõt (Vü) ja seeliku üldpikkus (Üp).  Toon näite enda põhjal, Vü-70 cm ja seeliku Üp-42 cm. Nüüd tuleb kangakulu välja arvutada. Minul kulus 80 cm. Tegelikult on väga raske seda kangakulu arvutamist siin lahti seletada..  Näiteks kui Su vööümbermõõt on rohkem kui 80 cm siis tuleks võtta topeltkogus kangast, kuna ei saa teha sellise viisiga nagu mina siin näitan. Kuigi see oleneb ka seeliku pikkusest. Kõik oleneb ka muidugi kangalaiusest. Ehk siis päris palju olenemist. :D Aga kellel rohkem kogemust, peaks oskama ka kangakulu enam vähem arvutada.
Valem lõike jaoks- Vü/2 *0,64 ehk vööümbermõõt tuleb jagada kahega ning siis saadud summa korrutada 0,64-ga.
Minu põhjal-  70/2=35 * 0.64 = 22,4
Tegin paberi peal 1/4 joonlauaga ka lõike. Ehk siis punktist 0 kuni A ja A1-ni läheb summa 22,4. Ja punktist A ja A1 kuni punktini B ja B1 läheb seeliku pikkus. Kontrolliks võib mõõta punktist A kuni A1-ni ning tulemuseks peaks olema pool vööümbermõõtu.
Vöökoha keskelt tuleks ka natuke tõsta (hele harilik joon) ja siis samuti seeliku allosa keskelt.


Ja lõige ongi valmis. Nüüd tekib küsimus, kuidas see kangale panna. Üks külg peab olema murdejoonega, siis tuleb lukk taha või küljele ning rohkem küljeõmbluseid poleks. See on nüüd tõesti kõige lihtsam variant poolratasklošši seelikust. Mulle endale tundub kõik väga arusaadav ja lihtne. :D 

Murdejoon on seal, kus mõõdulint. Kohe võib ka värvli välja lõigata. Kõik oleneb kui laia värvlit tahate. Näiteks, kui värvli valmislaius on 3,5 siis tuleb välja lõigata 9,5 laiune riba (ühele poole värvlit, mis sissepoole läheb 1 cm õmblusvaru ja teisele poole 1,5 cm, mida äärestada tuleb ). Värvli pikkus võiks olla Vü + mõlemasse serva 1,5 cm õmblusvaru (parem rohkem, kui pärast puudu jääb).  Siis tuleb värvel liimiriidega tugevdada ning laiusest kokku murda. Nüüd jääbki üle vaid kõik kokku õmmelda. 
Sellisena peaks kangas peale välja lõikamist hoidma.
Minu seelik valmib reedel. Postitan siia siis ka pildi.  Ma õmblemisjuttu kirjutama ei hakka, sest ma usun, et ei oska väga arusaadavalt seda edastada :D Kellel on rohkem õmblemiskogemust, peaksid seda lõikejuhendit mõistma ning kelle jaoks tundus liiga hiina keel, aga soovivad siiski sellist seelikut/kleiti saada, võtke ühendust! :)
Kuidas tundub, kas selliseid postitusi võiks ka lähitulevikus olla või läks kõik liiga keeruliseks?  :)

11 kommentaari

  1. Aitäh, palun veel!

    Mitu päeva olen mõelnud sellise seeliku õmblemisest, isegi kangas on välja vaadatud ja pidin just googeldama hakkama, et kuidas õigesti õmmelda. :) Kunagi varem õmblesin endale samasuguse seeliku, aga numbritest ja arvutamisest ei teadnud mitte midagi. Tulemuseks sain ebaühtlase pikkusega seeliku. Selga pannes pidi vaatama, et vale pool ette ei satuks :) Igaljuhul suur aitäh teadmiste jagamise eest ja jään analoogseid postitusi ootama. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mul on väga hea meel, et abi oli! Kindlasti teen sarnaseid postitusi, kui huvi on! :)

      Kustuta
    2. Jee. Väga hea. Aga kui ma teen kleiti, kas siis on vaja pluusi osas ka tõsta või midagi selle taolist teha nagu on seelikul see hariliku joon?

      Kustuta
    3. Jah, kui Sul on vöökohal läbilõige. :)

      Kustuta
  2. Tere!

    Soovin algajana taolist kleiti õmmelda. Kas leidub ka õpetus, kuidas kleidi ülemist osa ja varrukaid õmmelda.
    Tänades,

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hei! Kahjuks selliseid postitusi pole siia teinud :( Internetist kindlasti peaks leidma!

      Kustuta
  3. Ühe kooli 6.klassis igal juhul teevad selle juhise järgi omale selikud.Minu juhendamisel loomulikult.

    VastaKustuta
  4. Ühe kooli 6.klassis igal juhul teevad tüdrukud selle juhise järgi omale seelikud.Minu juhendamisel loomulikult.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eriti rõõmsaks teeb, et sellest on nii palju abi olnud! :)

      Kustuta
  5. Aitäh, sellest oli väga palju abi. Ei pidanud ise aretama hakkama kleidi alläärde.

    VastaKustuta

Back to Top